3 in de pan.

PANNENKOEKEN.
Plaats reactie
maria
Site Admin
Berichten: 21
Lid geworden op: 03-08-2014 13:33

3 in de pan.

Bericht door maria » 03-08-2014 15:50

3 in de pan.
Ingredienten.
150 gram krenten, rozijnen, en/of appel
sukade
1 ei
10 gram gist
250 gram bloem of half bloem, half boekweitmeel
3 dl lauwe melk
boter, slaolie of reuzel
1 kleine theelepel. zout
Bereiding.
Wel de krenten en de rozijnen, snipper de sukade en de appel.
Doe de bloem en het zout in een kom, maak er een kuiltje in, breek het ei in het kuiltje.
Maak de gist aan met een beetje lauwe melk, doe dit ook bij de bloem en roer er van het midden uit, onder toevoeging van nog 1 deciliter melk, een dik beslag van.
Besla het beslag totdat u blazen ziet' en verdun het met de rest van de melk.
Laat het beslag dicht afgedekt ten minste 1½ uur rijzen.
Zet het daartoe op een hoekje van het fornuis, of in een bak met handwarm water, of in een lauwe oven.
Roer het vulsel door het gerezen beslag.
Laat wat boter, olie of reuzel in de koekenpan heet worden, leg drie hoopjes beslag (vier mag ook wel) in de pan.
Bak ze bruin, draai ze pas om als de bovenkant dof is.
Hedendaags:
U kunt drie in de pan ook zonder gist bakken, neem dan zelfrijzend bakmeel.
Toegegeven, het beslag maken gaat sneller en met minder rompslomp, maar...
er is een wezenlijk verschil in smaak tussen de ouderwetse met gist gebakken drie in de pan en de drie in de pan van zelfrijzend bakmeel...

Plaats reactie